En laddbox till elbil eller laddhybrid kostar mellan 5.000 - 25.000kr inkl. moms. Det som primärt påverkar priset är uteffekten samt huruvida laddboxen har inbyggd mätning. Sedan finns det ett gäng ytterligare funktioner som kan vara nödvändighet för vissa men inte för andra. Exempel på sådant är WIFI-uppkoppling och dynamisk lastbalansering. För det otränade ögat kan det vara mycket svårt att begripa samt hur man bör resonera kring prisskillnaderna. Läs vidare för Evifys rekommendation kring hur ditt beslutsfattande bör gå tillväga.
Varför kostnaden varierar
Laddningseffekt
Den första parametern att utvärdera är vilken maxstyrka din laddbox ska kunna generera. Generellt kan vi beskriva det som att det finns fyra olika huvudkategorier av laddningsstyrkor.
01. 16A 1-fas = 3,7 kW
02. 32A 1-fas = 7,4 kW
03. 16A 3-fas = 11 kW
04. 32A 3-fas = 22 kW
För att kunna generera maxeffekten enligt ovan ska respektive laddbox som befinner sig i kategorin installeras på 16 eller 32 ampere.
Om laddboxen är installerad på 1-fas får den en maxladdningseffekt på 3,7 kW eller 7,4 kW. är laddboxen installerad och förberedd för 3-fas får du på motsvarande sätt en maxladdningseffekt på 11 kW eller 22 kW.
Om du är intresserad av en så snabb laddning som möjligt kan det vara bra att ha tänka på att det är få hushåll som har 32A att tillgå i sin huvudcentral. Läs gärna in er på vilka laddboxar som har ställbar effekt alternativt lastbalansering för att kringgå denna problematik.
Laddtiden bör vara utgångspunkten
Varje bil har en ombordskapacitet som avgör hur stark laddningsstyrka batteriet kan ta emot. Därefter kan du räkna på hur snabbt du behöver ha ett fulladdat batteri. Genom att följa denna metod kan du exkludera allt som är överflödigt, vilket ger dig en bra utgångspunkt att börja jämföra ifrån. Genom att följa flödet på evify.se kommer du till egen sida för just din bilmodell där du kan se vilka laddboxar som är kompatibla med just din bil och vad varje kategori av laddbox tar i tid att ladda bilens batteri från 0 - 100%.
Tekniska specifikationen
Det är just här vi verkligen tycker marknaden överlag gått bort sig. Det är svårbegripligt för gemene man att begripa vad tekniska specifikationen faktiskt innebär i praktiken. En term är ju bara ett uttryck utan innebörd för personen som inte är tekniskt kunnig i frågan.
Laddboxar kan vara väldigt högteknologiska och för den som inte har någon som helst förståelse för varför man ska ha en Wifi-uppkopplad laddbox kan det uppfattas som överflödigt. För vissa personer är det också en överflödig funktion, men vi vill att du ska kunna fatta ett utbildat val själv.
Evify.se har tagit fram en fast teknisk specifikation för alla laddboxar, så att du som konsument enkelt kan få en överblick om vad som skiljer laddboxar åt.
Som vi tidigare nämnt är nästa tröskel att förstå vad den tekniska specifikationen innebär i praktiken. För att göra det enkelt vi valt att implementera informationsrutor som förklarar den exakta innebörden för respektive teknisk parameter.
Av denna anledning har vi även valt att implementerat informationsrutor som förklarar den exakta innebörden för respektive teknisk parameter. Dessa informationsrutor hittar du på många ställen på evify.se, du håller enkelt musen över eller klickar på den lilla symbolen.
För den som inte nöjer sig med informationsrutan finns djupare förklarningar i vår kunskapsbank.
Vi rekommenderar att du läser genom förklaringarna i lugn och ro och för att därefter hitta den laddbox som passar just dig. Vi vill helt enkelt att ingen konsumtion ska ske i okunskap hos oss.
Mjuka värden
Som en sista parameter kommer design och övriga preferenser som tillhör mjuka värden. Den hjälpen vi kan bidra med är miljöbilder på laddboxen i fråga. Tryck på läs mer om produkten för att se alla miljöbilder vi har tillgängliga för respektive produkt.
Vi vill passa på att uppmärksamma er om att den skattereduktion du får när du köper en laddbox med installation till ditt hem. Detta innebär att får hela 50% avdrag på priset för boxen och installationen. Vill du veta mer om det nya gröna bidraget kan du läsa mer här; Allt om Grön Teknik.
Följer ni stegen ovan är sannolikheten att ni finner en laddbox som ni faktiskt vill ha mycket stor. Undvik att jämföra äpple med päron.