Sverige toppar listan över antalet sålda laddbara bilar i hela EU. Däremot väljer många fortfarande att ladda bilen direkt i vägguttaget. Givet att det är smidigt, men hur säkert är det egentligen? Och vilken övrig funktionalitet missar man.

Nackdelar och risker med vanligt uttag

Trots tillgängligheten av vanliga vägguttag, avråder Elsäkerhetsverket från regelbunden användning av dessa för laddning av elbilar. Standarduttag, även kända som Schuko-uttag, är inte avsedda att hantera den höga belastningen som elbilsladdning innebär. Användningen bör därför begränsas till 8-10A, och kontrollboxen som följer med laddkabeln bör placeras på en krok för att undvika skador.

Gamla eller felaktiga installationer i fastigheten kan bli överhettade under den höga belastningen och orsaka brand. Det är därför viktigt att låta ett elinstallationsföretag kontrollera skicket på elinstallationerna hemma. Vidare bör förlängningssladdar undvikas eftersom de kan leda till otillräckligt skydd från säkringar och ökad risk för skador om de placeras på marken.

I vissa hem finns det ibland industriuttag som kan ge 3-fas ström. Denna laddning sker enligt mod 2 som inte ger samma säkerhet som laddboxen. Dessutom rekommenderar inte elsäkerhetsverket vanliga eluttag (Schuko) vid nyinstallation av laddpunkt.

Viktigt att notera är att ansvaret för att befintlig elanläggningen hålls säker ligger på innehavaren vilket kan medföra stora komplikationer vid en brand orssakad av laddning i industriuttag eller vanligt vägguttag.

När det kommer till hastighet kan vi använde ett enkelt exempel.

- En vanlig elbil har ett batteri på 80 kWh och kan ta emot 3-fas 16 A (11 kW).
- Laddning i ett vanligt eluttag ger maximalt 2,3 kW i effekt.
- Laddning med en laddbox ger normalt 11 kW i effekt.

Laddningstid från 0 till 100% i vanligt eluttag: 34 timmar och 46 minuter.
Laddningstid från 0 till 100% med en laddbox: 7 timmar och 16 minuter.

Varför ska du installera en laddbox hemma?

Att investera i en laddbox hemma ger flera fördelar. För det första är de designade för att hantera den höga och kontinuerliga strömstyrka som elbilsladdning kräver. Detta betyder att laddningen inte bara är snabbare utan också säkrare, med mindre risk för överhettning och brand. En laddbox är även utrustad med smart teknologi som, bland annat ger dig möjligheten att schemalägga laddning under lågtrafikerade tider för att dra nytta av lägre elpriser, vilket kan leda till stora kostnadsbesparingar över tid.

Fördelar med en laddbox

Ökad säkerhet ✅

Vägguttag och motorvärmaruttag är inte utformade för den höga belastning som krävs för att ladda en elbil. Vilket ökar risken för överhettning och brand.

Snabbare laddning ✅

En vanlig 80 kWh-elbil tar ca. 35 timmar att ladda via ett vägguttag. En laddbox med kapacitet på 11 kW, kan istället ladda bilen på mindre än 8 timmar.

Smarta funktioner ✅

Laddboxar med smarta funktioner kan hjälpa dig att spara pengar, förlänga batterilivet på din bil och öka säkerheten i ditt hem.

Höjt bostadsvärde ✅

En laddbox hemma bidrar till att höja bostadens värde genom att öka attraktiviteten för potentiella köpare.

Slutsats

Sammanfattningsvis är det möjligt att ladda en elbil med ett vanligt uttag, men det är inte den rekommenderade lösningen. Det är viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och att överväga att installera en laddbox för en säkrare och mer effektiv laddningsupplevelse. Genom att prioritera rätt utrustning för elbilsladdning, kan vi säkerställa en hållbar och trygg övergång till elektrifierad transport.

Funderar du på att skaffa en laddbox? ⚡️

På Evify installerar vi 100-tals laddboxar varje vecka med 1000-tals nöjda kunder. Utforska hela vårt utbud via knappen här nedan! Har du några frågor? Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig till våran kundtjänst på info@evify.se eller 010-555 91 40 så hjälper vi dig så snabbt vi kan!

Länkar
Elsäkerhetsverket - Ladda elbilen Elsäkerhetsverket - Installation av elbilsladdare IF Försäkring - Att ladda en elbil Evify - Ladda hemma-guiden 2023