Det är inte helt enkelt att hitta rätt laddbox till sitt hem. Mer komplicerat blir det om man dessutom har två eller fler elbilar som behöver laddas med jämna mellanrum. Vi hjälper dig reda ut frågetecknen.

En laddbox är så mycket mer än bara ett eluttag för elbilsägare. Till skillnad från ett vägguttag är en laddbox utvecklad för att hantera höga belastningar över lång tid. De kan även stoppa laddningen när batteriet är fulladdat och kan kommunicera eventuella fel som uppstår vilket minskar risken för olyckor.

Med hjälp av en laddbox drar man dessutom nytta av hela bilens laddkapacitet. I klartext innebär det att man kan ladda sin bil betydligt snabbare jämfört med om man bara skulle använda sig av ett vanligt eluttag. En laddbox hemma gör även att du alltid vet var du kan ladda din bil och att du kan sova gott om natten med vetskapen om att batteriet kommer att vara fulladdad när du vaknar.

Laddbox om man äger två elbilar

Det är dock inte helt lätt att hitta rätt laddbox till sitt hem. Mer komplicerat blir det om man äger två eller fler elbilar som man vill ladda med jämna mellanrum. Om man bara äger en bil med en elektrisk drivlina är svaret rätt enkelt. Det räcker med en laddbox hemmavid. Samma gäller om man har två fordon som sällan används för längre körningar samtidigt. Då kan man spara pengar genom att bara ha en laddpunkt.

Men om man har två eller fler elbilar som man använder frekvent och även behöver ladda samtidigt blir det något mer komplicerat. Om man bara har ett uttag hemma kan det innebära en del praktiska och logistiska bekymmer som innebär högre grad av planering och kanske även regelbundna flyttar av fordonen på tomten. Därför är det troligtvis en smartare investering att skaffa två laddpunkter i sin bostad.

Men bör man skaffa två laddboxar - eller räcker det med en laddbox med två uttag?

Alternativ 1: laddbox med dubbla uttag

Den mest uppenbara lösningen för den som vill ladda båda sina elbilar på samma gång är att skaffa sig en laddbox som har dubbla uttag. På marknaden idag finns det en räcka olika tillverkare som erbjuder just sådana lösningar. Några värda att nämna Chargestorm Connected 2 från CTEK, Aura från Charge Amps samt Twin från Garo. Alla modeller har sina för- och nackdelar men generellt är priset på dessa högt. För en laddbox med dubbla uttag får man oftast betala minst dubbelt så mycket som för en jämförbar laddbox som endast har ett uttag. Däremot kan installationskostnaden vara mindre jämfört med om man ska installera två laddboxar.

Alternativ 2: två laddboxar med varsitt uttag

Alternativet till den dyrare laddboxen med två uttag är att köpa två separata laddboxar. Förutom den viktiga prismässiga aspekten kan det även finnas andra parametrar att ta i beaktande när man funderar på att skaffa två laddboxar med enkeluttag istället för en laddbox med dubbla uttag. Det gäller inte minst ens egen parkeringssituation vid sin bostad som kanske innebär att det är smidigare med två laddboxar. Det är betydligt enklare att hantera två korta laddkablar istället för att ha en lång och en kort som går till en och samma laddbox med dubbla uttag.

Pris och parkeringssituation avgör

Valet mellan två laddboxar eller en laddbox med två uttag kokar med andra ord framförallt ner till pris och din parkeringssituation. Två laddboxar med varsitt uttag kan vara något billigare, installationskostnader ej inräknad. Om du parkerar på två olika ställen vid ditt hem är valet rätt enkelt. Vill du däremot har en smidig laddpunkt med två uttag är en laddbox med dubbla uttag ett klokt val.

Ett räkneexempel från vår webbplats kan enkelt illustrera prisskillnaden.

Två laddboxar hemma två uttag Zaptec

(2x) Zaptec Go 22 kW

Två laddboxar samt två installationer

10 980 kr inkl. moms (efter avdrag)

Två laddboxar hemma två uttag Charge Amps Aura

Charge Amps Aura 22 kW

En laddbox samt installation

11 999 kr inkl. moms (efter avdrag)

Tänk på lastbalansering

Viktigt att tänka på när man ska ladda två eller fler bilar är att man använder sig av någon form av lastbalansering. Enkelt uttryckt innebär lastbalansering att laddboxen kan läsa av all elförbrukning i hemmet och därefter anpassa laddeffekten. Det gör att huvudsäkringen inte blir överbelastad i din bostad. Det kräver dock ofta att man har en separat elmätare installerad i sin elcentral, vilket kostar pengar äve det så klart.

Läs mer om hur du väljer den perfekta laddboxen till din bil här eller läs vårt nya test: Laddbox Bäst i Test 2023